Parsza Szemini – Księga Vayikra (Kapłańska) 9:1-11:47
Bez wątpienia kaszrut jest jednym z pojęć, które definiują Żyda i judaizm. Wiele z przepisów dotyczących kaszrutu zawartych jest w dzisiejszej parszy.
W tym tygodniu czytamy o przykazaniu mówiącym, że ssaki muszą mieć rozszczepione racice i przeżuwać pokarm; ryby muszą mieć płetwy i łuski oraz że można spożywać tylko określone gatunki ptaków. Z parszy Vayikra Żydzi dowiadują się, że nie wolno im jeść wieprzowiny ani królika, krewetek ani krabów, orłów ani sępów. Ale nie znamy przyczyny, dla której mamy przestrzegać tych przykazań.
Niektórzy wiążą to z utrzymaniem człowieka w zdrowiu. Jak uważają, unikanie świniny i skorupiaków jest zdrowsze, niż ich spożywanie. Inni rabini mówią o energii, której dostarcza pożywienie. W większości unikamy drapieżników i padlinożerców zarówno chodzących jak i latających. Unikamy zwykle zwierząt, które żywią się mułem lub filtrują wodę. Nie chcemy, by myślano o nas jako ludziach drapieżnych, nie chcemy też wpaść w bagno. Jeśli jesteśmy tym, co spożywamy, wówczas powinniśmy unikać pokarmów, które są kojarzone z niepożądanymi cechami. Inna szkoła mówi, że spożywając wybrane pożywienie i unikając innych doskonalimy naszą samodyscyplinę. Inni mówią, że jest to uczenie się uważnego i świadomego postępowania. Uważając, żeby spożywać tylko to, co jest dozwolone, musimy wiedzieć, z czego składa się to, co jemy. Musimy wiedzieć, co jest zawarte w kiełbasie, a na co zaskakująca liczba ludzi nie zwraca w ogóle uwagi.
Niektórzy Żydzi unikają zakazanych produktów, gdyż po prostu tak nakazuje nasza tradycja. Tak czynili nasi wielcy przodkowie, tak czynimy i my tworząc nieprzerwany łańcuch wywodzący się z czasów biblijnych. Poprzez unikanie jedzenia nie-koszernego przywołujemy nasze dziedzictwo. Bardziej mistycznym jest pogląd, że w ten sposób korzystamy z energii, którą kumulowali Żydzi przez tysiące lat.
Oczywistym jest najprostsze wytłumaczenie, że nie możemy jest zakazanych produktów, gdyż tak nakazuje Tora i tradycja żydowska. Taki argument może być najważniejszy, ale większość osób pragnie, by wytłumaczyć to bardziej głęboką analizą.
Niezależnie od tego, w jaki sposób to sobie tłumaczymy, powinniśmy wiedzieć, że podtrzymujemy starożytną tradycję naszych przodków.
Szabat Szalom – i niechaj posiłki, które jesz, wzbogacają twą duszę i ciało!