Zapraszamy do Salonu Dzielnicy Wzajemnego Szacunku – 30.11.2024

Fundacja Dzielnicy Wzajemnego Szacunku Czterech Wyznań ma przyjemność zaprosić na Salon Dzielnicy Wzajemnego Szacunku, który odbędzie się w środę 30 października 2024 r. o godzinie 19:00 w sali parafialnej kościoła ewangelickiego przy ul. Kazimierza Wielkiego 29 we Wrocławiu.

Gościem Salonu będzie pan profesor Wojciech Szczerba, polski teolog i filozof klasyczny, profesor nadzwyczajny i rektor Ewangelikalnej Wyższej Szkoły Teologicznej we Wrocławiu.

Tematem wystąpienia będzie “Różne twarze Dietricha Bonhoeffera”.

Wojciech Szczerba

dr hab., filozof, teolog, rektor Ewangelikalnej Wyższej Szkoły Teologicznej we Wrocławiu. Redaktor naczelny Theologica Wratislaviensia oraz autor wielu publikacji z zakresu teologii, filozofii, tradycji reformacyjnej i ekumenizmu. Od wielu lat zaangażowany jest w dialog ekumeniczny i międzyreligijny.  W 2018 roku został odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi nadanym przez Prezydenta RP za działalność na rzecz mniejszości narodowych i religijnych w Polsce. Od 2019 roku związany z Von Hügel Institute na Uniwersytecie w Cambridge. Od 2021 Wojciech Szczerba jest przewodniczącym Rady Fundatorów Fundacji Dzielnica Wzajemnego Szacunku Czterech Wyznań.